fbpx
Skip to content Skip to footer

Bëlga

A

csapat alapító tagjai: Bauxit, Még5lövés és Tokyo, mindannyian A Tan Kapuja Buddhista Főiskola hallgatói voltak. A Tilos Rádió egyik műsorában találkoztak, ahol megismerték DJ Tituszt és Sickratmant (akkor még „Secretman” volt). 2003 tavaszán Sickratman és Lord Cursor elhagyta a csapatot. Az első fellépésük a Pepsi Sztárcsináló című tehetségkutató műsorban volt, ahol egészen a döntőig jutottak el az Ovi című számukkal. A 2002-ben megjelent Majd megszokod című album hozta meg az ismertséget a csapat számára, az album egyik dala, a Nemzeti hip-hop a nacionalista nézeteket kifigurázó szövegeivel híresült el (egy városi legenda[1] szerint az azóta megszűnt Pannon Rádió – mivel ők komolyan vették – egyik kedvelt dala lett), de az Ovi, A gyaloglás vége és a Kalauz is sikereket ért el. A 2004-ben megjelent Jön a Gólem! című album kicsit poposabb hangzású, mint elődje, amely aranylemez lett. Az album kislemezei: Hazakísérlek, Királyok a házban, Az a baj és Képviselő boogie. 2005 októberében megjelent a csapat harmadik, dupla albuma, ami a Bokorpuszta, illetve a Zsolti a béka címeket viseli. Érdekesség, hogy a Bokorpuszta felnőtteknek, a Zsolti a béka gyerekeknek készült.

2007-ben látott napvilágot a következő Bëlga-album, a Zigilemez. 2008. november 15-én jelent meg hatodik albumuk, az Élő 2008, amely 21 koncertfelvételt tartalmaz.

 

2010-ben négy albumuk jelent meg. Az első, politikai témájú március 5-én jelent meg, és az Arany nevet kapta; a második, „oktatási segédanyag” (az április 1-jei Bravo magazinhoz adták ajándéknak) címe Platina, április 1-jén jelent meg. A harmadik album, amely „hagyományos” Bëlga-dalokat tartalmaz, a Gyémánt címet viseli, május 5-én jelent meg. A negyedik album a Farost címet kapta, 2010. június 4-én jelent meg. Mind a négy album letölthető ingyenesen az együttes honlapjáról – a csapat már a kezdetektől támogatja a szabad zenemásolást.[1][2]

2012 decemberében megjelent a Stég FM 84 című album, ezt követte 2013-ban a Sanyi című lemezük. Emellett 2012 óta a csapat egyes számait a Bandcamp-oldalán teszi elérhetővé.

2015 márciusában a Szerelmes vagyok című dalt 10 éves jubileumára 14 nyelvre fordították le. Ugyanebben az évben jelent meg Disco! című nagylemezük, amely a későbbiekben aranylemez lett. A lemezen található Rendőrmunka című dalhoz készült remixeket 2017. január 9-én adták ki Rëmixrazzia címmel. December 6-án jelent meg Csumpa című albumuk.

2019. január 20-án jelent meg Huszonëgy című EP-jük, melyben az együttes alakulásának huszonegyedik évfordulója alkalmából mondanak köszönetet.

2021. május 28-án megjelent az együttes Karnevál című albuma, mely a korábbiakkal szemben nem csak CD-n és a streaming szolgáltatók kínálatában vált elérhetővé, hanem kazettán is megvásárolható volt, korlátozott számban.

Az underground világából induló, de már nem csak egy szűk rétegnek szóló művészeti fesztivált kapsz tőlünk. Brutál jó zenék, koncertek, DJ-k, Streetart, Graffiti, Streetdance, Skateboard, Parkour, Airtrack, Slackline. Igazi kavalkád.

Elérhetőségek

Balatonalmádi, Wesselényi strand

Hírlevél
VEB2023-logo_hu_website_lablec_130x280px

A Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló rendezvény.

beatfesztival © Baluwa Balatoni Strandsport Kft. Minden jog fenntartva